Hanuka van, és a citromos, szirupos túrófánknál nincs jobb ilyenkor! | Fritel webáruház

Üres

Összesen: 0 Ft

Hanuka van, és a citromos, szirupos túrófánknál nincs jobb ilyenkor!

Fűszeres Eszter, gasztroblogger, a kóser ételek specialistája közzétette legújabb receptjét, az isten túrófánkot Hanukára! A blog cikket lentebb olvashatod!

Tavaly egy lengyel barátnőmmel beültünk egy helyre, és kértünk két pohár bort. Valami rágcsálnivalót is ettünk volna, és az étlapon azt állították, hogy Budapest legjobb sültkrumpliját sütik, házi ketchuppal. Kértünk egy adagot, aztán később még egyet, mert tényleg elképesztően jó volt. Nevettünk is rajta, hogy egyikünk se evett évek óta jó sültkrumplit, pedig mennyire finom. És egyetlen titka volt, frissen készült valódi krumpliból. Vagyis nem fagyasztottból. Bevallom, évek óta nincs nálunk itthon sültkrumpli. Egyszerűen elkopott. Talán akkor történt, amikor a régi olajsütőm felkerült a padlásra. Húsz éve. 
Van otthon fritőzötök? Nem csodálkoznék, ha tízből kilencen azt válaszolnátok, amit én mondtam volna egy hete, hogy nincs, de volt régen. Most fent van a padláson, mert nem használtam. Azért nem, mert hamar tönkrement benne az olaj, és nem lehetett rendesen tisztítani.

Fűszeres Eszter recept - Fűszer és Lélek blog - Citromos tórófánt fritőzben

Volt pár próbálkozásom később mirelit sültkrumplikkal, de nyilván egyik se volt igazi. Úgyhogy ezzel a sültkrumpli korszakot le is zártuk.
Múlt héten viszont kaptam kipróbálásra egy belga FRITEL Cool Zone technológiás olajsütőt. És ugye az köztudott, hogy ha valakik, akkor a belgák igazán otthon vannak olajban való sütésben. Azóta hat kiló cékla sült nálunk chipsnek, és a krumpli is gyors fogyásnak indult. 
A fritőz leírása több dolgot is felsorol, amiért érdemes megvásárolni még azoknak is, akik ugyanúgy nem használtak olajsütőt az utóbbi években, mint én, de bevallom, engem először csak az hozott lázba, hogy ennek minden tartozéka, ami érintkezik az olajjal, mosogatógépben elmosható. Kivéve a fűtőszálat, de azt két perc alatt megoldottam kézzel. Olyan jól és egyszerűen szétszerelhető, hogy nem is értem, a régiek miért nem így készültek?! Az olyan „apróságokat”, mint a elképesztően gyors felmelegedés, az 50%-al gyorsabb sütés a Turbo SF technológiának köszönhetően, és a 10 év (!!) garancia nem részletezném, amit kiemelnék, mert szerintem nagyon fontos, és valóban így működik: 
A “Cool zone” technológia előnye, hogy a fritőz aljára süllyedő élelmiszermorzsák nem égnek meg, így a sütőolaj tiszta marad és akár háromszor tovább használható.

Na de térjünk is át a receptre, amit egyszerűen el lehet készíteni egy ilyen olajsütőben:

az egyik kedvenc hanukai receptünk, ami eredetileg rikottából készül, de szerintem túróból még finomabb!

Fűszeres Eszter recept - Fűszer és Lélek blog - Citromos túrófánt Hanukára

Hozzávalók:

  • 250 gramm túró
  • 2 nagy tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom finoman reszelt héja
  • ½ csésze liszt (1 csésze 2,5 dl)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só

 

Mézes szirup

  • ½ csésze kristálycukor
  • 1 nagy narancs és 1 nagy citrom leve
  • ½ csésze víz
  • 3 evőkanál méz
  • 1 darabka fahéj
  • 1 tk narancsvirágvíz

 

Keverjük össze a túrót és a tojásokat egy nagy tálban, adjuk hozzá a cukrot majd óvatosan keverjük hozzá az előzőleg elkevert lisztet és sütőport és sót.

 

fritőzt  állítsuk 180 fokra, várjuk meg, míg eléri a kívánt hőmérsékletet, majd hideg olajba mártott evőkanállal adagoljuk a fánkokat az olajba.

Az aranybarnára sült fánkokat locsoljuk meg a sziruppal.

Méz szirup:

Az összes összetevőt, kivéve a narancsvirágvizet tegyük egy serpenyőbe, és lassan forraljuk fel, főzzük 10-15 percig, amíg besziruposodik. Keverje hozzá a narancsvirágvizet, majd hűtsük le.

A fritőzt itt tudjátok megvásárolni.

Fűszeres Eszter recept - Fűszer és Lélek blog - Citromos túrófánt Hanukára

 

Az eredeti cikket itt találod